Με την εξάσκηση στην Yoga και τις τεχνικές της μπορούμε να κάνουμε διαλογισμό, ο οποίος προσφέρει ησυχία στον νου ενώ συγχρόνως δίνει ενέργεια στο σώμα. Χαλαρώνοντας τις εντάσεις του σώματος αρχικά, συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή, σε ένα αντικείμενο, σε έναν ήχο, κλπ. και μένουμε στην παρατήρηση όσων συμβαίνουν ώστε να υπάρξει παύση στη φλυαρία του νου.

Η Asana (σωματική στάση), η Pranayama (τεχνικές αναπνοής) και η Dharana (συγκέντρωση του νου) είναι τεχνικές της Yoga που φέρνουν εξισορρόπηση στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα -το αυτόνομο νευρικό σύστημα- και προσφέρουν βαθιά χαλάρωση.

Τα εγκεφαλικά κύματα επιβραδύνονται στο μισό περίπου της κανονικής τους συχνότητας όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση χαλάρωσης. Αυτό είναι το επίπεδο άλφα, στο οποίο ερχόμαστε με φυσιολογικό τρόπο λίγο πριν αποκοιμηθούμε και μόλις ξυπνάμε το πρωί.

Βήτα: 14-21 παλμοί ανά δευτερόλεπτο, ξύπνιοι – πλήρης διαύγεια.

Άλφα: 7-14 παλμοί ανά δευτερόλεπτο, βαθιά χαλάρωση – κατάσταση εσωτερικής συνειδητότητας.

Θήτα: 4-7 παλμοί ανά δευτερόλεπτο, ελαφρύς ύπνος – κατάσταση εσωτερικής συνειδητότητας.

Δέλτα: λιγότεροι από 4 παλμοί ανά δευτερόλεπτο, βαθύς ύπνος – ασυνείδητο.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο σώμα μας συμβαίνουν υπέροχα πράγματα όταν ο εγκέφαλός μας βρίσκεται στο επίπεδο άλφα. Ομαλοποιείται η αρτηριακή πίεση, σταθεροποιείται ο σφυγμός, τα κουρασμένα και σε υπερένταση όργανα χαλαρώνουν και γενικότερα ανανεώνεται και αναζωογονείται όλος ο οργανισμός.

Η πιο σημαντική πλευρά του διαλογισμού για τον άνθρωπο είναι η επιβράδυνση των εγκεφαλικών κυμάτων στο επίπεδο αυτό, το οποίο αποτελεί μια γαλήνια κατάσταση χωρίς ένταση, άγχος και στρες.