Τώρα είναι η πειθαρχία της yoga και yoga είναι η κατάπαυση των διακυμάνσεων του νου, έχει πει μεταξύ άλλων, ο θεμελιωτής της Yoga, ο Patanjali.

Η λέξη Yoga προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «Yuj» και σημαίνει «Ένωση», «Ενότητα», «Ενώνω» αλλά και από την λέξη «Jugam» που σημαίνει «Ζυγός». Η yoga συνδέεται με την ιδέα του ζυγού για να συμβολίσει ένα πλήρες σύστημα ψυχοσωματικής ισορροπίας.

«Ha» είναι ο Ήλιος που εκφράζεται από την Αρσενική Ενέργεια και «Tha» είναι η Σελήνη που εκφράζεται από την Θηλυκή Ενέργεια και μέσω της Hatha Yoga -την πιο διαδεδομένη μορφή γιόγκα στην Δύση- ενώνουμε τα ζεύγη των αντιθέτων, που το ένα συμπληρώνει το άλλο ώστε να δημιουργηθεί Εσωτερική Ενότητα.

Η yoga ανήκει στις μεθόδους αυτογνωσίας που έχουν ως στόχο την επαφή του ατόμου με τον βαθύτερο εαυτό του, την ψυχή του. Θεωρείται ότι η έννοια της εσωτερικής φιλοσοφίας -μεταφυσικής- ξεκίνησε από τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο και μαθηματικό της αρχαίας Ελλάδας και ότι (και) οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν την γιόγκα και τον διαλογισμό (στοχασμό), που παγκόσμια έγινε αργότερα γνωστή, από την Ινδία.

Prana είναι η ζωτική δύναμη, η αιθέρια ενέργεια της καλής υγείας και στην pranayama συγκαταλέγονται οι τεχνικές αναπνοής.

Δυναμώνοντας τους αναπνευστικούς μυς με την εξάσκηση στην Yoga, αυξάνουμε την εισροή του οξυγόνου σε κάθε εισπνοή -μεγαλώνοντας σε διάρκεια την αναπνοή μας- ενώ αποβάλλουμε πλήρως όλο το διοξείδιο του άνθρακα και συγχρόνως λαμβάνουμε την prana, την ενέργεια της ζωής.

Η σωστή και πλήρης αναπνοή επιτρέπει στην ενέργεια να κυλάει αβίαστα στο σώμα μας, ρυθμίζει το νευρικό σύστημα, εναρμονίζει το ενδοκρινικό, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και χαλαρώνει τον νου είτε γίνεται ως αυτόνομη πρακτική είτε συνδυαστικά με την asana, την σταθερή και άνετη στάση του σώματος.

Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ, είχε πει ο Ιπποκράτης.

Συνδέοντας, λοιπόν, σώμα, νου και ψυχή μέσω της αναπνοής και της ολιστικής αυτής μεθόδου άσκησης, αυτογνωσίας και θεραπείας βιώνουμε ηρεμία, γαλήνη και χαρά!